Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

2016-ban az Országgyűlés a Szociális Munka Napját munkaszüneti nappá nyilvánította. A szociális munkát végzők tiszteletére szervezett ünnepséget az önkormányzat az Óbudai Kulturális Központban.

Az eseményen ünnepi beszédet mondott Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere. Mint mondta: a szociális munka napja mindig jó alkalmat kínál nem csak a szakemberek, de mindannyiunk számára, hogy egy pillanatra megálljunk, és – amint Márai Sándor írja – ha már ember módra és az emberek között élünk, számba vegyük tetteinket és mindazokat az eszközöket, amellyel az emberek ügye felé fordulunk. A polgármester a kerület szociális munkájának méltatása után feltette a kérdést: mi van azokkal, akik már régen az alá a bizonyos választóvonal alá csúsztak? Deák Ferenc idézetével folytatta beszédét, miszerint:

“Az embereket puszta eszközöknek soha ne tekintsd, bármilyen alant álljanak is. Tiszteld mindenkiben az emberi méltóságot.”

Bús Balázs kifejtette: a hajléktalanság felszámolása jogállami keretek között illúzió, ezért helyesebb, ha a hajléktalansággal szemben esélyteremtő szolgáltatásokkal, szerteágazó támogatásokkal vesszük fel a harcot, mert csak így adható vissza az elveszített emberi méltóság.

Az ünnepségen Varga Mihály pénzügyminiszter, a kerület országgyűlési képviselője is köszöntötte az ágazat dolgozóit. Beszédében hangsúlyozta, hogy mind egy közösség vagyunk és nem tehetjük meg, hogy ennek egyetlen tagjáról is lemondjunk. “Önök tanácsadók, szószólók, ügyintézők, pszichiáterek, stb, akik ezekkel a szerepekkel egyszerre vannak jelen a rászorulók életében. A kormány igyekszik az anyagi megbecsülését is kifejezni, de mindemellett mindannyian hálásak lehetünk áldozatos munkájukért.”

A beszédek után Bús Balázs és Kelemen Viktória alpolgármester átadta a Fischer Ágoston díjat, amelyet a Képviselő-testület 2005 szeptemberében alapított: az  elismerés  a kiemelkedő tevékenységet kifejtő természetes személyeknek, csoportoknak (szervezeteknek vagy intézményeknek) adományozható, akik Óbuda-Békásmegyer szociális ellátásainak, szolgáltatásainak fejlődéséhez, valamint a hátrányos helyzetű lakosai életminőségének javításához kimagasló teljesítménnyel vagy életművükkel hozzájárultak. A Fischer Ágoston Óbudai Szociális Díjjal az adományozást igazoló oklevél és 500.000 Ft összegű pénzjutalom jár.

Az elismerést idén Dr. Jászberényi József kapta az Óbuda-Békásmegyeren élő idősek képzéséért végzett tevékenysége okán. Dr. Jászberényi József nevéhez fűződik a komplex szeniorképzések hazai elindítása: a 2000-es évek elején Svájcban, Olaszországban, Finnországban járva ismerte meg a szenior-oktatás stratégiáit, s célul tűzte ki, hogy ezek tapasztalatait hazatérve meghonosítja. 2007-től – amikor a Zsigmond Király Főiskolán intézetvezető lett – kereste a megvalósítás lehetőségeit. A főiskola profiljában a geronto-andragógia szakirány mellett külön geronto-edukációs kutatóközpont is működik, speciálisan a korosabb diákok oktatására, problémáira fókuszálva. 2009-ben Dr. Jászberényi József munkatársaival elindította a Zsigmond Király Főiskola kutatócsoportját, amely két éven keresztül vizsgálta a környékben élők tanulási igényeit.  A felmérés nyomán – elsőként az országban – 2011-ben megnyílt az Nyugdíjasok Óbudai Akadémiája. Az előadásoknak óriási sikere volt, alkalmanként 300-400 hallgató is összegyűlt. A Nyugdíjasok Óbudai Akadémiájának elindításához segítő kezet nyújtott Önkormányzatunk, valamint a Szenior Akadémia indulása előtt a megnyíló új lehetőséget az Óbudai Szociális Szolgáltató Intézmény a nappali ellátást igénybe vevők között is népszerűsítette. A jó együttműködésnek köszönhetően a klubtagok közül kerültek ki az első hallgatók, akik azóta is nagy számban látogatják a plenáris előadásokat. Az Akadémia 2018. szeptember 20-án immár XV. félévét kezdte el.

Forrás: obuda.hu

Ossza meg az információt!

Kerületi Újság a Facebookon - Kövessen minket!

Még több hír Budáról

A Budavári Önkormányzat egyik fontos programja a műemlékházak felújítása. Évente több száz millió forintot költ az Önkormányzat az épületek megszépítésére, fejlesztésére, hogy a Budai Vár megőrizze egyedülálló hangulatát.
A Mozgolóda, a Pajkos és a Sasadi ovik után a Szentimrevárosi Óvoda kertjében is olyan biztonságos sportpálya létesült, ahol a gyerekek kipróbálhatják a különféle labdajátékokat.
Új műfüves sportpályát avatott a Pitypang Utcai Általános Iskolában Láng Zsolt, II. kerületi polgármester és Hajnissné Anda Éva tankerületi igazgató.
A BKK Zrt. társadalmi egyeztetést tett közzé honlapján, két, a III. kerület közlekedését is érintő tervezett változtatásról. A változtatások megismerhetők és véleményezhetők a BKK honlapján lévő online fórumon keresztül.
Erkel Ferenc 1810. november 7-én született Gyulán.
A Budavári Önkormányzat és Székelyudvarhely testvérvárosi kapcsolatának köszönhetően újabb eseménnyel gazdagodott Székelyudvarhely kulturális élete.
Az Óbudai Szociális Szolgáltató Intézmény évente két alkalommal műveltségi vetélkedőt rendez a nyugdíjas klubok tagjai számára.
Régi hagyomány szerint az újbudai óvodások minden évben részt vesznek az Állatok Világnapjához kapcsoló kerületi rajzpályázaton.
Az adventi időszakban idén is ingyenes, családi programokkal várja az érdeklődőket a Mechwart ligetbe a II. Kerületi Önkormányzat vasárnaponként.
A népszerű énekesnő, aki szívügyének tekinti az állatvédelmet, idén az Advent Óbudán rendezvénysorozathoz kapcsolódó hagyományos adventi adománygyűjtés nagykövete lett.
Idén húsz fiatal nyerte el a Papp László Sportolói Ösztöndíjat, az újbudai intézmények pedig mind eredményekben, mind részvételi számokban remekeltek a 2017/18-as diákolimpiai versenyeken.
Letették Buda legújabb és egyben a legnagyobbra tervezett bevásárlóközpontja, az Etele Plaza alapkövét.
November 30-áig tehető indítvány arra a személyre, aki Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata és Varsó Bemowo kerülete közötti együttműködést, illetve a lengyel-magyar kapcsolatok elmélyítését elősegítette.
2016-ban az Országgyűlés a Szociális Munka Napját munkaszüneti nappá nyilvánította. A szociális munkát végzők tiszteletére szervezett ünnepséget az önkormányzat az Óbudai Kulturális Központban.
Komor Marcell (1868-1944) neves építész születésének 150. évfordulóját ünnepelték Keleti Károly utcai lakóházánál november 6-án.
2018. november 12-én megkezdődik a Toldy Ferenc utcában a 17. és 21. között az építkezés miatt veszélyeztetetté vált vízvezeték kiváltása, valamint a három vízbekötés cseréje.
Hét alkotó, köztük az újbudai Kunkovács László fotóművész, néprajzkutató részesült a Nemzet Művésze díjban, amelyet hétfőn vehettek át a Pesti Vigadóban.

hirdetés

Ön is hirdetne?

Budapesti állások

A címlapról ajánljuk

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

hirdetés

hirdetés

Ön is hirdetne?

 


Szolgáltatások Budapesten

Tanuljon gitározni otthon!
(Szolgáltatás / Oktatás, fordítás)

noimage

Online nyelvi kurzus
(Szolgáltatás / Egyéb szolgáltatás)

Online nyelvi kurzus

Coach gyakorlat
(Szolgáltatás / Egyéb szolgáltatás)

Coach gyakorlat

Idősgondozás
(Szolgáltatás / Gyermekfelügyelet, idősgondozás)

noimage

Bécsiszelet Étterem
(Szolgáltatás / Vendéglátás)

Bécsiszelet Étterem

Villanyszerelő-Elektrikus
(Szolgáltatás / Javítás, szerelés)

Villanyszerelő-Elektrikus

Villanyszerelő-elektrikus
(Szolgáltatás / Javítás, szerelés)

Villanyszerelő-elektrikus

Mackófalva Napközbeni Gyermekfelügyelet
(Szolgáltatás / Gyermekfelügyelet, idősgondozás)

Mackófalva Napközbeni Gyermekfelügyelet

Festés, tapétázás, szigetelés Budapesten
(Szolgáltatás / Építőipar)

Festés, tapétázás, szigetelés Budapesten

Ivanonits vízvezeték szerelő Budapest
(Szolgáltatás / Javítás, szerelés)

Ivanonits vízvezeték szerelő Budapest

Számítógép javítás fix 6000 Ft-ért a XVI.-ban és környékén
(Szolgáltatás / Javítás, szerelés)

Számítógép javítás fix 6000 Ft-ért a XVI.-ban és környékén

hirdetés

hirdetés

Ön is hirdetne?

Olvasói blogok

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Könyvajánló

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó