Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

A XVII. Magyar Festészet Napja programsorozatban idén 100 kiállítást és 400 művész kétezernél is több munkáját tekinthetik meg az érdeklődők országszerte és határon túl. A kiemelt helyszín Újbuda, Eger és Szolnok.

A Magyar Festészet Napja Magyarország egyik legnagyobb képzőművészeti eseménysorozata, amely újbudai civil kezdeményezésre jött létre 2002-ben. A kezdetben csak október 18-án, a festők védőszentjeként tisztelt Szent Lukács napján megrendezett ünnep mára hetekig tartó, határokon is túlmutató országos fesztivállá nőtte ki magát.

A program a festészet idősebb és fiatalabb képviselőit állítja a középpontba, és átfogóan tárja a közönség elé a hazai képzőművészet sokszínűségét.
A rendezvény támogatásával már szeptember óta látható néhány kiállítás – például a központi helyszínen, Egerben, a Templom Galériában a Női Vonal VII. –, október 13-ától november 19-éig pedig a Kepes György Művészeti Központban a több mint kétszáz képet bemutató Élő magyar festészet 2018 című tárlat várja a közönséget. Szolnokon október 12-én kezdődött az eseménysorozat, az érdeklődők megismerhetik Nagy Katalin Matild grafikusművész és Nagy Dénes festőművész Lakásgaléria műtermét, a Szolnoki Szigligeti Színház kiállítóterét, valamint az Aba-Novák Agóra Kulturális Központot is.

A színház Király György festőművész Különös csendek című egyedi tárlatának ad helyet, az Aba-Novák Agórában a Szolnoki Képzőművészeti Társaság közös kiállítása tekinthető meg Rész és egész címmel, egészen december közepéig.


Újbudán október 11-én, a Gárdonyi téren indult az ünnepségek sora. A Csontváry-emléktábla megkoszorúzása után RE-edit címmel nyílt meg pályakezdő festőművészek csoportos kiállítása a B32 Galériában, ahol a digitális képek mellett a festészet hagyományos eszközeivel dolgozó művészek munkái is megjelennek. Itt látható a Munkácsy-díjas festő, Bikácsi Daniela Lélegző helyek című tárlata is.


Újbuda közösségi házai is készülnek a Festészet Napjára: Gazdagréten interaktív játék várja a családokat október 18-án, Albertfalván workshopon lehet megismerni az akvarell-, illetve az akriltechnikát. Őrmezőn az új, kávézóként is működő Társalgó Galériában Barlai László festőművész és Gyimesi László költő-író közreműködésével kisorsolják a Hónap Művészét, akinek alkotásait a galéria kiállítótermében mutatják be egy egész hónapon keresztül. Kelenvölgyben a húsz éve alakult Kelenvölgyi Festőiskola műhelymunkájába pillanthatnak be az érdeklődők a Nyitott műhely szervezésében.


A programsorozat október végéig még sok eseménnyel, tervezett galériasétákkal várja a kortárs művészet kedvelőit. Garami Gréta művészettörténész és Sipos Endre művészetfilozófus október 19-án a Bartók Boulevard számos galériájának kiállítóterét mutatja be: köztük van a Godot, a K.A.S., a Gross Arnold szellemiségét őrző Arnoldo és a Moha Kultúrtér is. A sétálók eljuthatnak a Karinthy Szalonba is, ahol Őry Annamária vietnámi tájképei­ből láthatnak válogatást Nyugati tó címmel. Az Újbuda Galériában október 19-étől november 12-éig látogatható a kortárs magyar művészek plasztikus képeiből válogatott A síktól a térig, a tértől a síkig című tárlat. Október 26-án a B32 színháztermében Formabontó címmel Oltai Kata művészettörténész beszélget meghívott vendégeivel a kortárs magyar festészetről.

Forrás: ujbuda.hu

Ossza meg az információt!

Kerületi Újság a Facebookon - Kövessen minket!

Még több hír Budáról

A Budavári Önkormányzat egyik fontos programja a műemlékházak felújítása. Évente több száz millió forintot költ az Önkormányzat az épületek megszépítésére, fejlesztésére, hogy a Budai Vár megőrizze egyedülálló hangulatát.
A Mozgolóda, a Pajkos és a Sasadi ovik után a Szentimrevárosi Óvoda kertjében is olyan biztonságos sportpálya létesült, ahol a gyerekek kipróbálhatják a különféle labdajátékokat.
Új műfüves sportpályát avatott a Pitypang Utcai Általános Iskolában Láng Zsolt, II. kerületi polgármester és Hajnissné Anda Éva tankerületi igazgató.
A BKK Zrt. társadalmi egyeztetést tett közzé honlapján, két, a III. kerület közlekedését is érintő tervezett változtatásról. A változtatások megismerhetők és véleményezhetők a BKK honlapján lévő online fórumon keresztül.
Erkel Ferenc 1810. november 7-én született Gyulán.
A Budavári Önkormányzat és Székelyudvarhely testvérvárosi kapcsolatának köszönhetően újabb eseménnyel gazdagodott Székelyudvarhely kulturális élete.
Az Óbudai Szociális Szolgáltató Intézmény évente két alkalommal műveltségi vetélkedőt rendez a nyugdíjas klubok tagjai számára.
Régi hagyomány szerint az újbudai óvodások minden évben részt vesznek az Állatok Világnapjához kapcsoló kerületi rajzpályázaton.
Az adventi időszakban idén is ingyenes, családi programokkal várja az érdeklődőket a Mechwart ligetbe a II. Kerületi Önkormányzat vasárnaponként.
A népszerű énekesnő, aki szívügyének tekinti az állatvédelmet, idén az Advent Óbudán rendezvénysorozathoz kapcsolódó hagyományos adventi adománygyűjtés nagykövete lett.
Idén húsz fiatal nyerte el a Papp László Sportolói Ösztöndíjat, az újbudai intézmények pedig mind eredményekben, mind részvételi számokban remekeltek a 2017/18-as diákolimpiai versenyeken.
Letették Buda legújabb és egyben a legnagyobbra tervezett bevásárlóközpontja, az Etele Plaza alapkövét.
November 30-áig tehető indítvány arra a személyre, aki Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata és Varsó Bemowo kerülete közötti együttműködést, illetve a lengyel-magyar kapcsolatok elmélyítését elősegítette.
2016-ban az Országgyűlés a Szociális Munka Napját munkaszüneti nappá nyilvánította. A szociális munkát végzők tiszteletére szervezett ünnepséget az önkormányzat az Óbudai Kulturális Központban.
Komor Marcell (1868-1944) neves építész születésének 150. évfordulóját ünnepelték Keleti Károly utcai lakóházánál november 6-án.
2018. november 12-én megkezdődik a Toldy Ferenc utcában a 17. és 21. között az építkezés miatt veszélyeztetetté vált vízvezeték kiváltása, valamint a három vízbekötés cseréje.
Hét alkotó, köztük az újbudai Kunkovács László fotóművész, néprajzkutató részesült a Nemzet Művésze díjban, amelyet hétfőn vehettek át a Pesti Vigadóban.

hirdetés

Ön is hirdetne?

Budapesti állások

A címlapról ajánljuk

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

hirdetés

hirdetés

Ön is hirdetne?

 


Szolgáltatások Budapesten

Tanuljon gitározni otthon!
(Szolgáltatás / Oktatás, fordítás)

noimage

Online nyelvi kurzus
(Szolgáltatás / Egyéb szolgáltatás)

Online nyelvi kurzus

Coach gyakorlat
(Szolgáltatás / Egyéb szolgáltatás)

Coach gyakorlat

Idősgondozás
(Szolgáltatás / Gyermekfelügyelet, idősgondozás)

noimage

Bécsiszelet Étterem
(Szolgáltatás / Vendéglátás)

Bécsiszelet Étterem

Villanyszerelő-Elektrikus
(Szolgáltatás / Javítás, szerelés)

Villanyszerelő-Elektrikus

Villanyszerelő-elektrikus
(Szolgáltatás / Javítás, szerelés)

Villanyszerelő-elektrikus

Mackófalva Napközbeni Gyermekfelügyelet
(Szolgáltatás / Gyermekfelügyelet, idősgondozás)

Mackófalva Napközbeni Gyermekfelügyelet

Festés, tapétázás, szigetelés Budapesten
(Szolgáltatás / Építőipar)

Festés, tapétázás, szigetelés Budapesten

Ivanonits vízvezeték szerelő Budapest
(Szolgáltatás / Javítás, szerelés)

Ivanonits vízvezeték szerelő Budapest

Számítógép javítás fix 6000 Ft-ért a XVI.-ban és környékén
(Szolgáltatás / Javítás, szerelés)

Számítógép javítás fix 6000 Ft-ért a XVI.-ban és környékén

hirdetés

hirdetés

Ön is hirdetne?

Olvasói blogok

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Könyvajánló

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó