Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

Ungár Klárával, az Újpesti Szakorvosi Rendelőintézet új ügyvezető igazgatójával többek közt az elődje által kétségbe vont végzettségéről, az SZTK jelenlegi helyzetéről, az orvoshiányról, a kilométeres várólistákról és az egynapos sebészet bevezetésének kilátásairól beszélgettünk.

Kupper András fideszes politikus, az SZTK korábbi vezetője a HírTV-nek azt nyilatkozta, az Ön kinevezésével „a pályázati kiírásnak nem megfelelő döntés” született, mivel Ön nem rendelkezik a kiírásban feltételként megjelölt végzettséggel. Igaz ez?
A válasz egyszerű: nem. A részletes válasz: két diplomám is van, közgazdász is vagyok, meg egészségmenedzser is. Több mint 10 éves vezetői gyakorlattal rendelkezem, és nagyon sok éves önkormányzati tapasztalattal: voltam képviselő, tanácsadó, önkormányzati vállalatvezető. Beszélek angolul, tudok számítógépet használni. Két évig az Országos Egészségbiztosító helyettes vezetője voltam, de valóban soha nem voltam patológus, mint Kupper doktor. Talán ez lehetett szerinte a probléma.

Miután 2009-ben kilépett az SZDSZ-ből, az országos közéletben csak alkalomszerűen hallhattunk Önről. Mivel telt az elmúlt tíz éve?
Hát az elég változatos volt. Négy évig egy új liberális pártot próbáltunk életre kelteni, de nem sikerült. Aztán írtam pár tanulmányt, a Korrupció Kutató (CRCB) adott erre lehetőséget. Az elmúlt két évben a fiamnak segítettem, egyéni vállalkozó, és olyan lakásokat menedzsel, amelyeket turisták vesznek rövid időre bérbe.

Milyen állapotban vette át az intézményt?
Ha az októberben megválasztott új városvezetés és testület nem szavazott volna meg novemberben több mint 140 millió Ft-ot, igen komoly hiánnyal, veszteséggel kellene a 2019- es évet zárni. Nagyon hosszúak az előjegyzési listák, vagyis nagyon hosszú ideig kell a betegeknek várni, míg eljuthatnak egy ultrahangvizsgálatra, vagy pl. egy kardiológus szakorvoshoz.

A tavaly őszi kampány egyik kiemelt témája volt az Szakrendelő helyzete. Az intézményben tapasztalható orvoshiány tényét a korábbi alpolgármester is elismerte. Hogyan tervezi a probléma enyhítését?
Minden megoldást bevetünk, a város vezetői teljes támogatásukról biztosítottak. Ha lakás kell az új orvosoknak, a Vagyonkezelő segíteni fog, ha pluszforrás kell, magyarul pénz, az önkormányzat növeli az intézmény támogatását.

A munkaerő-hiányon túl az intézmény technikai felszereltségét megfelelőnek tartja?
Van egy elég hosszú lista, hogy a szakorvosoknak mire lenne szükségük, de a vérvételi labor öreg székeit is ki kell cserélni, az év végén kapott állami pluszpénz nem kis hányadát erre kell fordítani.

Újpest-szerte beszédtéma, és az előbb Ön is említette, hogy egyre hosszabbra nyúlnak az SZTK várólistái. Reménykedhetnek benne az újpestiek, hogy rövidebb várakozás után hozzájuthatnak az ellátáshoz?
Egyértelmű igen a válaszom, a pályázatom egyik legfontosabb része ez volt. A szakemberhiány orvoslásán túl a munkakörülmények és -feltételek javítása, a szervezet optimalizált működése, a rendelési idők betartása is sokat fog segíteni.

2018-ban a kerület előző vezetése ígéretet tett az egynapos sebészeti eljárások bevezetésére az SZTK-ban, ám erre azóta még nem került sor. Mikorra teremthetőek meg ennek a feltételei?
Az önkormányzat 2018-ban elnyert egy komoly pályázatot, ami többek közt a most üresen álló hetedik emelet felújítását is szolgálja. Ezt követő lépésként, amennyiben a NEAK hajlandó finanszírozni az egynapos sebészetet, ott már ki lehet alakítani. Ha nem lehet állami finanszírozást mögé tenni, nem lehet megcsinálni, mert ennek költségeibe az önkormányzat és a kerület is belerokkan. A testület egyébként, pártállástól függetlenül, a kórház aktív részlegének újranyitását szeretné. Amennyiben van rá esély, az egynapos sebészetnek még a gondolata is feleslegessé válik. Vagyis még sok mindent kell eldönteni, mérlegelni.

Az Újpesti Szakrendelő 350 millió forintos állami póttámogatást kapott tavaly év végén. Mire tervezik költeni ezt az összeget?
A pénz valóban megérkezett az év utolsó napján, ám ehhez egyelőre nem nyúlhatunk, folyó működésre nem fordíthatjuk. Felhasználásáról szakmai tervet kell készítenünk, amelyet önkormányzat és kormányzati szinten is jóvá kell hagyni. Február végére-március elejére dől el, hogy milyen fejlesztésekre költhetjük ezt az összeget. A szakmai terv elkészítésébe bevonjuk a Szakrendelő orvosait és egészségügyi dolgozóit, illetve a háziorvosokat is.

Mik azok a minimális célkitűzései, amelyeket mindenképp el szeretne érni az intézmény élén?
Szeretném, ha érezhetően lerövidülne a várakozási idő, kardinális kérdésnek tartom a betegek gyors diagnózishoz jutását. Van olyan szakma, amit visszahoznék a rendelőbe. Például a belgyógyászat. Szeretném humánussá és egyben gazdaságossá tenni a rendelőt. Ez utóbbi szinte lehetetlen a kormányzat jelenlegi egészségpolitikája miatt, de nem kizárt, hogy nyáron újragombolják a kabátot, és visszateszik az egészségügy működési kasszájába, amit 10 éve kivesznek. Ha az egészségügy „reformja” továbbra is „a minél kevesebb embert lehessen ellátni” irányába fog haladni, Újpest lakossága csak és kizárólag az önkormányzat erejében és segítő szándékában bízhat.

BG

Ossza meg az információt!

Kerületi Újság a Facebookon - Kövessen minket!

Még több hír Észak-Pestről

Az összességében több mint hatmilliárdos beruházásban 279 lakás jön létre, a munkálatok közel járnak a befejezéshez.
Tájékoztatás a Tervtanács üléseinek időpontjairól
Újpest Önkormányzata megbízásából az Újpesti Sajtó Kft. fotópályázatot hirdet. A kiválasztott képekből kiállítás nyílik az Újpesti Kulturális Központ - Ifjúsági Házban, és a legjobbak a 2021-es...
26 milliárd forintról 32 milliárdra nőtt az új Néprajzi Múzeum megépítésének költsége a Városligetben – írta az Átlátszó. A munkát a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV Építőipari Zrt. és a...
Új falfestmény díszíti a budapesti Károly körúton álló Tűzoltóság homlokzatát, A kovász is lehet híd című alkotás Hitka Viktória képzőművész rajza alapján készült.
A CivilZugló Egyesület másodszor festette ki a Budapest–Cegléd–Szolnok vasútvonal Tábornok utcai aluljáróját. A munkában gyerekek és felnőttek egyaránt részt vettek.
Köszöntötték a karanténkonyha kiválóságait.
A Dorosz Dávid klímavédelmi és fejlesztési főpolgármester-helyettes koordinálta Béke téri projekt I. ütem beruházásnál az Irányító Hatóság döntése alapján a tervezési folyamatokat követően...
Budapest csak magára számíthat, az államra nem, így hatványozottan meg kell becsülni azokat, akik nap mint nap működtetik a várost.
Hajnalban a Városliget környékéről jelentettek be egy éppen folyamatban lévő autófeltörést.
Dr. Tóth József polgármester a veszélyhelyzetre való tekintettel átruházott hatáskörben úgy döntött, az idei évben nem kerül sor a szokásos nyári óvodai és bölcsődei bezárásokra.
Hónapokig tartó egyeztetés után Újpest Önkormányzata és az FKF szakemberei megállapodtak arról, hogy 5 új üveggyűjtő szigetet helyeznek ki Újpest-szerte.
Rövidebben lesz nyitva a három XV. kerületi vásárcsarnok.
Vígszínházi munkáját befejezi, visszavonja a Vígszínház vezetésére beadott pályázatát Eszenyi Enikő, a teátrum eddigi igazgatója.
Mintegy kétszáz négyzetméteren égett az aljnövényzet egy garázssor mögött Budapest XIV. kerületében, a Francia úton, a tűzben egy 50 négyzetméteres bódé is leégett. A romok között egy holttestet...
A Kormány és Budapest Főváros Önkormányzata döntése értelmében a március 15-i központi ünnepség, és a Fővárosi Önkormányzat megemlékezése is elmarad.
Vaju Viktória az MSZP-LPL13 jelöltje nyerte a 9-es számú egyéni önkormányzati választókerületben, március 1-jén megtartott időközi választást. A választásra a korábbi képviselő lemondása miatt...
A Budapesti Rendőr-főkapitányság két darab négyhengeres, egyenként 650 köbcentis motorkerékpárt adományozott a Budapesti Polgárőr Szövetségnek.

A címlapról ajánljuk

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Budapesti önkormányzati újságok

 • 1. kerületi újság: Várnegyed újság

  Várnegyed újság

  A Várnegyed az I. kerület Budavári  Önkormányzat hivatalos lapja. >>>
 • Budai Polgár, a II. kerület ingyenes terjesztésű önkormányzati újságja

  Budai Polgár

  A Budai Polgár a II. Kerületi Önkormányzat lapja, kiadja a Budai Polgár Nonprofit Kft. >>>
 • Óbuda újság, a III. kerület ingyenes terjesztésű önkormányzati újságja

  Óbuda újság

  Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának lapja. >>>
 • Újpesti Napló, a IV. kerületi Önkormányzat ingyenes terjesztésű hetilapja

  Újpesti Napló

  Budapest IV. kerület önkormányzatának lapja. >>>
 • Mai Belváros, V. kerületi ingyenes terjesztésű újság

  Mai Belváros

  Mai Belváros - az 5. kerület újságja. >>>
 • images/stories/2020_01/06-kerulet-terezvaros-ujsag-pdf-hirdetes.jpg

  Terézváros Magazin

  A Terézváros magazin a VI. kerületi önkormányzat kiadásában havonta kétszer jelenik meg 25 500 példányban 28 oldalon, és a Magyar >>>
 • Erzsébetváros újság, VII. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Erzsébetváros újság

  Az Erzsébetváros újság Budapest Főváros VII. Kerület Erzsébetváros Önkormányzat havonta megjelenő ingyenes lapja. >>>
 • Józsefváros újság, VIII. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Józsefváros újság

  A Józsefváros újság Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat lapja, hiteles információkat közöl az önkormányzatról és a kerületi intézményekről. Megjelenik >>>
 • Ferencváros újság hirdetésfelvétel, médiaajánlat

  Ferencváros újság

  A Ferencváros újság a IX. kerületi önkormányzat ingyenes terjesztésű lapja. >>>
 • Kőbányai Hírek újság, X. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Kőbányai Hírek

  A Kőbányai Hírek Budapest Főváros X. kerület Kőbánya Önkormányzatának lapja, hiteles információkat közöl az önkormányzatról és a kerületi intézményekről. Megjelenik >>>
 • Újbuda újság, XI. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Újbuda újság

  Az Újbuda újság a XI. kerület Újbuda Önkormányzatának lapja, hiteles információkat közöl az önkormányzatról és a kerületi intézményekről. Megjelenik kéthetente >>>
 • Hegyvidék újság, XII. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Hegyvidék újság

  Kiadja: Budapest XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat megbízásából a Hegyvidék Lapkiadó. >>>
 • Hírnök újság, XIII. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Kerületi Hírnök

  A Hírnök a XIII. kerületi önkormányzat ingyenes lapja. >>>
 • Zuglói Lapok újság, XIV. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Zuglói Lapok

  A Zuglói Lapok a XIV. kerületi önkormányzat ingyenes lapja. >>>
 • Életképek újság, XV. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Életképek újság

  Rákospalota, Pestújhely, Újpalota újságja. Kiadja az XV. Média Kommunikációs és Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. >>>
 • XVI. Kerületi Újság, 16. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  XVI. Kerületi Újság

  A Budapest Főváros XVI. Kerületi Önkormányzat kétheti lapja. Megjelenik 34 500 példányban. >>>
 • XVII. kerületi Hírhozó újság, 17. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Hírhozó újság

  Kiadja a lapalapító tulajdonos Budapest Főváros XVII. Kerület Önkormányzata megbízásából a Patriot Bt. Megjelenik 38 000 példányban. >>>
 • XVIII. kerületi Városkép újság, 18. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Városkép újság

  A Városkép önálló, saját szerkesztőséggel rendelkező közéleti-közérzeti magazin, XVIII. kerület Pestszentlőrinc – Pestszentimre önkormányzatának hivatalos kiadványa. >>>
 • XIX. kerületi Kispest újság, 19. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Kispest újság

  A kispestiek hivatalos havilapja. Kiadja Budapest Főváros XIX. kerület Kispest Önkormányzata Polgármesteri Hivatal. Megjelenik havonta 27 500 példányban. >>>
 • XIX. kerületi Kispesti Magazin, 19. kerületi ingyenes terjesztésű újság

  Kispesti Magazin

  A Kispesti Magazin havonta 27.000 példányban jelenik meg a XIX. kerületben. >>>
 • XX. kerületi Pesterzsébet újság, 20. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Pesterzsébet újság

  Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata társadalompolitikai és szolgáltató lapja. Megjelenik havonta 32 ezer példányban. >>>
 • XXI. kerületi Csepeli Hírmondó újság, 20. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Csepeli Hírmondó

  Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata 2010-től ad ki önkormányzati lapot, havi, majd 2012-től kétheti megjelenéssel. A Csepeli Hírmondó minden hónap >>>
 • XXII. kerületi Városházi Híradó újság, 22. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Városházi Híradó

  A XXII. kerületi önkormányzat kétheti lapja. Megjelenik 22.700 példányban. >>>
 • XXIII. kerületi Soroksári Hírlap, 20. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Soroksári Hírlap

  Kiadja Budapest Főváros XXIII. kerület Soroksár Önkormányzatának Polgármesteri Hivatala. Megjelenik 10 ezer példányban. >>>
 • 1

Pest megyei önkormányzati újságok

 • Csömöri Hírmondó - Csömör önkormányzatának hivatalos lapja

  Csömöri Hírmondó

  Csömöri Hírmondó – Helyi ingyenes információs és közéleti havilap médiaajánlat Példányszám: 3810 Terjesztés: a kiadvány eljut Csömör minden háztartásába, a településen >>>
 • Az Érdi Újság Érd Megyei Jogú Város Önkormányzatának ingyenes hetilapja

  Érdi Újság

  Az Érdi Újság Érd Megyei Jogú Város Önkormányzatának ingyenes hetilapja. >>>
 • Gyömrő Magazin - Gyömrő Önkormányzatának havonta megjelenő tájékoztató magazinja

  Gyömrő Magazin

  Gyömrő Önkormányzatának hivatalos lapja, a több mint 6800 példányban megjelenő Gyömrői Magazin minden postaládába eljut, a visszajelzések alapján pedig a >>>
 • Szervusz, Kerepes - Kerepes város Önkormányzatának havonta megjelenő tájékoztató újságja

  Szervusz, Kerepes

  Gyömrő Önkormányzatának hivatalos lapja, a több mint 6800 példányban megjelenő Gyömrői Magazin minden postaládába eljut, a visszajelzések alapján pedig a >>>
 • Kistarcsai Híradó - Kistarcsa Önkormányzatának havonta megjelenő tájékoztató újságja

  Kistarcsai Híradó

  A Kistarcsai Önkormányzat havonta jelenteti meg tájékoztató magazinját. Helyi közérdekű információk adják az újság tartalmát. >>>
 • Budaörsi Napló

  Budaörsi Napló

  Budaörs Magyarország egyik legfejlettebb települése - ezt nem mi állítjuk, hanem a KSH, 17 mutató alapján. >>>
 • 1

Szolgáltatók, akiket ajánlunk

hirdetés

Olvasói blogok

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Könyvajánló

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó